Baggrund

I midten af 90´erne var jeg alvorlig syg. På et tidspunkt havde jeg tabt mig 20 kg, havde svære fordøjelsesproblemer og var meget afkræftet. Efter mange forskillige undersøgelser fik jeg konstateret candida i tyndtarmen på Århus Kommune Hospital i marts 1996.

Lægen på hospitalet gav mig en 10 dages svampe kur. Da jeg spurgte om man ikke skulle gøre mere f.eks. mht. til kost, svarede han, at jeg måske skulle undlade at spise flere kg frugt på en gang, da det kunne give lidt fordøjelsesproblemer, men ellers skulle jeg såmænd bare spise ”normalt”. Selv følte jeg dog, at der skulle noget mere til, for at jeg kunne blive helt rask.

Så jeg valgte at gå i gang med en intens Candida-diæt og valgte også at vælge sukkeret helt fra. Siden da har jeg ikke spist nogen form for sukker, honning, malt, frugtsukker, marmelade mm.

Efter et års tid var jeg rask igen, og kunne spise mere normalt, men sukker er jeg aldrig begyndt at spise igen.

For at være sikker på at undgå sukker og for at få lidt sjovt og varieret, har jeg derfor i de sidste 16 år eksperimenteret en del med at lave alternativer til brød, kager, desserter mm., hvor jeg ikke brugte æg, hvidt hvedemel, mælkeprodukter og sukker, og kun lidt frugt.

Det er blevet til en masse noget utraditionelle opskrifter, hvor jeg har forsøgt at ramme smag og konsistens for eksisterende retter. Det har været en lang rejse med kreativitet og leg og også en løbende nysgerrighed og undersøgelse af, hvordan de forskellige fødevarer og produkter har påvirket min krop.

Alt det vil jeg gerne dele med andre, der af en eller anden grund har valgt sukkeret fra, men som stadig ønsker at være social og nyde mange forskellige søde smage og konsistenser i madlavningen.

Per Bach, januar 2012

Comments are closed.